Siirry pääsisältöön

Merenalainen seikkailu Päiväkoti Saukonsilmussa Ristijärvellä

 Kapteeni Kalkkuna kutsui lapset risteilylle laivalleen Seepralinelle. Koska laiva oli ankkurissa kaukana rannasta, lapset pääsivät sinne soutamalla soutuveneellä. (Laulu: "yksi on paatissa soutajaa.. 2 on paatissa soutajaa.." jne kunnes kaikki olivat kyydissä.) Perillä lapset saivat tutustua laivaan: kaikki saivat kokeilla ohjata laivaa ruorilla ja katsoa Kapteeni Kalkkunan kaukoputkella.


Kuvaselite: Aikuinen, pukeuteuneena merikapteeniksi seisoo ruori käsissä päiväkodin tilassa- Lapset jonossa hänen takanaan.

Kapteeni katsoi myös itse kaukoputkella ja huomasi alkavan myrkyn. (Laulu: "oli myrsky alkava") Yhtäkkiä Kapteeni huomasi myös, että laivaan tulvii vettä! (Laulu: "pumppu-laulu") Onneksi yhteisvoimin reikä saatiin paikattua. Laiva jatkoi matkaansa. (Laulu: "minnekä laiva menee")

Yllättäen matkan aikana tuli eteen hyökyaalto, joka kaatoi laivan kumoon! Kaikki matkustajat päätyivät veden alle, mutta onneksi mukana sattui olemaan Velho Venkulan taika-jauhetta. Kun sitä ripottelee päälle, niin veden alla pystyy hengittämään ja puhumaan. Merenpohjassa möngertäessämme löysimme kiinni koralliin takertuneen pullon, joka osoittautui pullo-postiksi. Luimme kirjeen, jonka lähettäjä oli meren Ahti. Kirjeessä Ahti pyysi apua, koska hänen valtakuntansa pienet kalat olivat sairastuneet ja ainoastaan ihminen pystyi auttamaan heitä. Kalat olivat menettäneet kaikki värinsä. Kiitokseksi auttamisesta Ahti lupasi palkita auttajat ruhtinaallisesti.



Kuvaselite: Aikuinen kävelee edellä ja lapset perässä päiväkodin eteisessä naulakoiden edustalla. NAulakot verhoiltu eri värisillä kankailla.

Kirjeessä oli kulkuohjeet valtakuntaan: täytyi löytää tunneli, joka johtaisi kallioluolaan, sairaiden kalojen luokse. (Lapset ryömivät tunnelia pitkin "kallioluolaan"). Tehtävänä oli maalata kalat vesiväreillä ja koristella ne kauniilla hileillä.

Kun tehtävä oli suoritettu, lähdimme etsimään uloskäyntiä luolasta ja  löysimme aarrekartan! Karttaan oli merkitty reitti, jota lähdimme seuraamaan. Päädyimme alueelle, missä uiskenteli monenlaisia pelottavia ja vaarallisiakin mereneläviä. Kulkiessamme eteenpäin meidän oli varottava ohi uivia rauskuja sekä pistäviä merisiilejä ja teräviä koralleja. Saatoimme nähdä jopa haikalan varjon vilahtavan kauempana. Lasten piti tasapainoitella "kiveltä" toiselle ohi monenlaisten merenelävien koskematta niihin.

                                                    Kuvaselite: Askarreltuja värikkäitä kaloja seinällä ja ovessa.

Kuvaselite: Aikuinen johdattaa lapset käytävään tehtyä temppurataa pitkin. Lattialla askellaattoja ja patka.

Päästyämme kaiken ohi, tulimme merileväseinän luo. Sen läpi kuljettuamme päädyimme kauniiseen paikkaan, missä uiskenteli paljon kimaltelevia säihkykaloja. Sieltä lapset saivat myös kerätä mukaansa löytämiään kauniita simpukoita.

Kuvaselite: Askarreltu punainen kala, jossa kimalletta.

Kartta johdatti meidät paikkaan, mikä oli merkitty karttaan rastilla. Pohdimme yhdessä, mitä se voisi oikein tarkoittaa? Olisiko jonnekin lähettyville kenties piilotettu aarre!?


                                                Kuvaselite: Kartta käsissä, alareunassa näkyy lapsen päätä,

Pienen etsimisen jälkeen löysimmekin jotain: aarre-arkun! Arkku oli kuitenkin lukossa, eikä avainta näkynyt missään. Tutkimme uudestaan karttaa ja huomasimme, että karttaan merkitty polku jatkuu vielä.


                                Kuvaselite: Karttaa pidellään valkoisen aarrearkun päällä. Sivulla istuu lapsia.

Perillä odotti ISO mustekala. Sen suuret silmät katsoivat meihin pelottavasti. Se näytti niin uhkaavalta, että emme uskaltaneet lähestyä sitä. Näimme kuitenkin, että mustekalan takana oli avainnippu. Pohdimme lasten kanssa, että mikä mahtaisi saada äkäisen mustekalan paremmalle tuulelle? Lapset keksivät, että sillehän voisi laulaa! Yhdessä valittu laulu oli hämä-hämä-häkki. Ja kuinka ollakaan, mustekalahan alkoi hymyillä! Näin ollen uskalsimme hakea avainnipun ja lähteä sovittamaan, kävisikö joku avaimista aarrearkun lukkoon.

                                        Kuvaselite: Tuolilla honeen perällä iso mustekala hahmo. Kuvan etualalla seisoo lapsia katsomassa                                             mustekalaa kohti.


                                 Kuvaselite: Lasten kädet pitelevät aarrearkun lukkoa, lattialla avainnippu, josta kädet kokeilevat                                                     avainta lukkoon.

Saavuttuamme takaisin arkun luo, näimme, että pohjaan oli ilmestynyt myös ankkuri. Mistähän se oli peräisin? Tietenkin laivasta. Olisikohan tässä pelastuksemme ja pääsisimme takaisin merenpinnalle? Kiskoimme ankkurin riimusta, että joku laivalla olijoista huomaisi yhteydenottoyrityksemme. Ja kuinka ollakaan, meille heitettiin pelastava rengas. Sen avulla pääsimme jokainen vuoron perään nousemaan laivalle.

Laiva oli Eagles- yhtiöstä ja sen kapteenina oli Kapteeni Merikotka. Jokainen pelastettu seikkailija sai harteilleen lämpimän viitan seikkailtuaan niin kauan kylmässä merivedessä. Kapteeni Merikotka kertoi, että Kapteeni Kalkkuna miehistöineen oli pelastettu toiselle rannalle ja laiva Seepraline oli korjattavana telakalla. Kapteeni Merikotka kuljetti meidät turvallisesti takaisin Saukonsilmun satamaan.

Kuivalla maalla olikin turvallista palata tutkimaan merenpohjasta löytämiämme simpukoita, aarrearkkua ja avainnippua. Avainnipusta löytyi kuin löytyikin sopiva avain aarrearkun lukkoon. Avasimme arkun ja -tadaa! Löysimme arkullisen kultarahoja! Meren Ahti puhui totta, kun lupasi palkita pikkukalojen pelastajat ruhtinaallisesti.

                        Kuvaselite:Paperisesta muffinivuoasta askarreltu simpukk, jossa sininen helmi keskellä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveisiä Karhulanvaaralta Suomussalmelta 😉

Valotaidetta Jumpan jälkeen liikuntasalissa kokeilimme valotaiteen tekemistä musiikin tahdissa.   "Muistitsä?"  "Aamutunnelma" Sulaneita lumiveistoksia Olipa lapsista hauskaa, kun toin lunta sankolla sisälle ja sanoin, että nyt saa tehdään lumiveistoksia. "Että täällä sisälläkö?" kommentoi lapset. "Juu,Juu! Käpälät sankkoon ja veistelemään" Aluksi arasteltiin kylmää lunta, mutta kun asia valkeni, johan sakki lämpesi ja alkoi veistelyn touhuun :) Veistosten maalaaminen oli yhtä ihmetyttävää, mutta huisin mukavaa, lopputulemasta puhumattakaan. Erilaista ja kivvaa taiteilupuuhaa :)  Tänks vinkeistä Seikkailutaidekoulu :)

Ristijärven Viskarilaisten aamupäivä kodalla

  Kuvaselite: Lapset istuvat kodan penkeillä. Kuvaselite: Makkaratpaituvat ritilän päällä tulipaikalla. Ristijärven varhaiskasvatuksessa otettiin käyttöön syksyllä 2021 MiniVerso sovittelu. MiniVerso sovittelussa ristiriitatilanteet ymmärretään elämään kuuluviksi ja niiden ratkaisu nähdään oppimistilanteena eikä hankalana ja ikävänä välikohtauksena. Viskariryhmässä on saatu huimia tuloksia ristiriitojen selvittelyllä MiniVerso sovittelun avulla. Siksipä sovittelu-Sammakko kutsui lapset aamupäiväksi retkelle kodalle. Kuvaselite: Kuva kirjeestä ja qr-koodi. Sovittelu-Sammakon kirje luettiin ensiksi. Sovittiin, että aamupalan jälkeen lähdemme etsimään Sovittelu-Sammakon keltaisia QR-koodeja. Aamupala nautittiin nuotion lämmössä, kiireettömästi.  Kuvaselite: Mehukanisterit, termospullo, maitopurkki, rasioissa kolmioleipiä ja kurkkuviipaleita,  Kuvaselite: puussa kiinni keltainen lappu, jossa qr-koodi. Lapset kävelevät lumisessa metsässä polulla, kauempana pois päin puun luota Rasteja e

Suomussalmelta seikkailua ja taiteilua

  Suomussalmen Kanervien vuorohoitoryhmässä on seikkailtu ja taiteiltu pitkin talvea ja kevättä. Alla kuvaterveisiä touhuistamme.   kuvaselite: lumesta tehty pilasi jonka sivuille on maalattu hahmoja punaisella maalilla. Päällä värikkäitä, maitopurkkiin jäädytettyjä jääpalikoita.     Kevättalvella vietimme koko talon yhteistä pihatapahtumaa. Ohjelmassa oli monenlaista puuhaa. Tässä taidonnäyte isoihin lumipilareihin tehdyistä maalauksista. Lasikuutioista sai tehdä rakennelmia.    kuvaselite: Tummalla taustalla valosta kuvattuja kuvioita. Eräänä talvisena pakkaspäivänä teimme valomaalauksia. Se oli lapsille todella mieluista ja onnistuu hyvin pienempienkin kanssa. Valomaalaukset pääsivät myös osaksi kirjaston taidenäyttelyämme.    kuvaselite: Ruudukossa retkellä mahdollisesti nähtäviä asioita, kolme merkitty rastilla. Retkellä kävimme bongaamassa kevään merkkejä. Kevät oli niin aluillaan, että saimme vain kolme bongausta! Tällä viikolla kävimme saman retken uudestaan ja sa