Siirry pääsisältöön

Monni-kissan seikkailu syksystä jouluun, Leivolan päiväkodilla Sotkamossa

 

Monni-kissan seikkailu, syksystä jouluun, Leivolassa.


                    Kuvaselite: Lapsen piirrustus seikkailun hahmoista. Vasemmalla kolme kissahahmoa, joiden alapuolella lapsia.                             Keskellä kuvaa kaksi puuta. Puiden oikealla puolella kaksi isoa kissahahmoa

Mukaansa tempaavan seikkailun tunnistaa usein siitä, ettei oikein tiedä, mistä se alkoi ja milloin se päättyy. Elokuussa -21 havainnoimme lapsiryhmämme leikkejä ja mielenkiinnon kohteita. Syyskuussa huomasimme olevamme kissapainotteisen seikkailun alkumetreillä. Kirjaston kuvakirjoista luimme Pekka Töpöhännän seikkailuja ja sieltä ponnahti esille tietenkin Monni, mikäs muukaan.

Monni (aikuisten rooli) on vieraillut useaan otteeseen ryhmässämme. Usein hänellä on mukana Pilli&Pulla sekä Maija Maitoparta (lasten roolit). Alusta alkaen olemme koko ryhmänä miettineen, miksi Monni on niin yksinäinen ja joskus jopa ilkeä? Lapset ovat ohjeistaneet Monnia tunneasioissa ja vuorovaikutustaidoissa. Kaikki nämä taidot liittyvät aina jotenkin ryhmämme sen hetkiseen tilanteeseen.

Seikkailun alussa tutustuimme Monniin ulkosalla ja otimme mukaan mm. syysolympialaisiimme. Saimme Monnilta kutsun tulla kylään ja löysimmekin Monnin kodin lähimetsästä. Teimme ensimmäisen majan muuton lähemmäs lapsia ja saimme kutsun tupaantuliaisiin. Herkuttelimme Monnin kanssa lasten tekemällä mustikkapiirakalla.


                        Kuvaselite: Seikkailun Monni-kissan kesäkoti. Metsässä kuusen alla maja, jossa sininen kangaskatto                                             kiinnitetty puun runkoon ja oksiin. Lattiana vaalea matto.

Seikkailun myötä olemme saaneet harjaannuttaa kädentaitojamme, sillä lapset ovat ideoineet Monnille mm. olympiamitalin, kännykän, ovikyltin, ovikranssin ja heijastimen.


                            Kuvaselite: Kyltti, jossa lukee Monnin pallosaunakoti. Lasten keksimä ja äänestämällä valittu nimi                                                 Monni-kissan kodille.

Joulun lähestyessä kävimme sahaamassa metsästä oikean joulukuusen ja lapset tekivät siihen koristeita. Kuusi seisoi Monnin pihamaalla ja sen ympärillä saimme laulaa joululauluja. Lasten pyynnöstä kuusen koristajaisiin tuli mukaan myös Pekka Töpöhäntä (aikuisen rooli).


                            Kuvaselite: Aikuinen pukeutuneena Monni-kissaksi, kädessään lyhty. Kavelee kohti                                rakennusta lumisell apihalla. Vetää toisella kädellä kuusta. Oikeassa laidassa näkyy                                 myös lapsi, joka pitää kiinni kuusesta.

Yhä edelleen osa lapsista pitää seikkailua yllä löytämällä Monnin jättämiä johtolankoja, milloin mistäkin, sitten aina yhdessä mietitään, mihin ne johtavat. Alusta alkaen olemme tehneet lasten kanssa ajatuskarttoja. Seikkailun dokumentointi pohjautuu paljolti valokuviin ja videoihin. Tulostamme kuvia ryhmätilamme oveen, josta huoltajat saavat lukea niitä lastensa kanssa. Lähetämme kuvia sähköisesti Driven kautta koteihin.  Pari kertaa kuussa katselemme kuvia yhdessä videotykiltä. Keskustelemme valokuvista ja olemme huomanneet, mitä pienempi lapsi, sitä isompi ilo kun löytää itsensä kuvista.

Vuosi on vaihtunut ja nyt odotellaan, milloin Monni taas ilmestyy. Olemme saaneet vihiä, että Monni on tulossa jäälle luistelemaan. Tästä jatkamme tarinointia ensi kerralla…

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveisiä Karhulanvaaralta Suomussalmelta 😉

Valotaidetta Jumpan jälkeen liikuntasalissa kokeilimme valotaiteen tekemistä musiikin tahdissa.   "Muistitsä?"  "Aamutunnelma" Sulaneita lumiveistoksia Olipa lapsista hauskaa, kun toin lunta sankolla sisälle ja sanoin, että nyt saa tehdään lumiveistoksia. "Että täällä sisälläkö?" kommentoi lapset. "Juu,Juu! Käpälät sankkoon ja veistelemään" Aluksi arasteltiin kylmää lunta, mutta kun asia valkeni, johan sakki lämpesi ja alkoi veistelyn touhuun :) Veistosten maalaaminen oli yhtä ihmetyttävää, mutta huisin mukavaa, lopputulemasta puhumattakaan. Erilaista ja kivvaa taiteilupuuhaa :)  Tänks vinkeistä Seikkailutaidekoulu :)

Ristijärven Viskarilaisten aamupäivä kodalla

  Kuvaselite: Lapset istuvat kodan penkeillä. Kuvaselite: Makkaratpaituvat ritilän päällä tulipaikalla. Ristijärven varhaiskasvatuksessa otettiin käyttöön syksyllä 2021 MiniVerso sovittelu. MiniVerso sovittelussa ristiriitatilanteet ymmärretään elämään kuuluviksi ja niiden ratkaisu nähdään oppimistilanteena eikä hankalana ja ikävänä välikohtauksena. Viskariryhmässä on saatu huimia tuloksia ristiriitojen selvittelyllä MiniVerso sovittelun avulla. Siksipä sovittelu-Sammakko kutsui lapset aamupäiväksi retkelle kodalle. Kuvaselite: Kuva kirjeestä ja qr-koodi. Sovittelu-Sammakon kirje luettiin ensiksi. Sovittiin, että aamupalan jälkeen lähdemme etsimään Sovittelu-Sammakon keltaisia QR-koodeja. Aamupala nautittiin nuotion lämmössä, kiireettömästi.  Kuvaselite: Mehukanisterit, termospullo, maitopurkki, rasioissa kolmioleipiä ja kurkkuviipaleita,  Kuvaselite: puussa kiinni keltainen lappu, jossa qr-koodi. Lapset kävelevät lumisessa metsässä polulla, kauempana pois päin puun luota Rasteja e

Suomussalmelta seikkailua ja taiteilua

  Suomussalmen Kanervien vuorohoitoryhmässä on seikkailtu ja taiteiltu pitkin talvea ja kevättä. Alla kuvaterveisiä touhuistamme.   kuvaselite: lumesta tehty pilasi jonka sivuille on maalattu hahmoja punaisella maalilla. Päällä värikkäitä, maitopurkkiin jäädytettyjä jääpalikoita.     Kevättalvella vietimme koko talon yhteistä pihatapahtumaa. Ohjelmassa oli monenlaista puuhaa. Tässä taidonnäyte isoihin lumipilareihin tehdyistä maalauksista. Lasikuutioista sai tehdä rakennelmia.    kuvaselite: Tummalla taustalla valosta kuvattuja kuvioita. Eräänä talvisena pakkaspäivänä teimme valomaalauksia. Se oli lapsille todella mieluista ja onnistuu hyvin pienempienkin kanssa. Valomaalaukset pääsivät myös osaksi kirjaston taidenäyttelyämme.    kuvaselite: Ruudukossa retkellä mahdollisesti nähtäviä asioita, kolme merkitty rastilla. Retkellä kävimme bongaamassa kevään merkkejä. Kevät oli niin aluillaan, että saimme vain kolme bongausta! Tällä viikolla kävimme saman retken uudestaan ja sa