Siirry pääsisältöön

Seikkailutaiteesta väriä arkeen Sotkamossa Tiilikankaalla

 

Seikkailu-taidetta Kainuussa hanke on antanut kivasti väriä Suopursujen arkeen.  

Kaikenlaista on touhuttu aina, mutta projektin kautta on tullut uusia ideoita ja rohkeutta kokeilla hankalammankin tuntuisia juttuja. 

 

Seikkailuihimme ovat tuoneet jatkuvuutta kolme metsän hahmoa, jotka aina silloin tällöin ovat vierailleet lapsiryhmässämme. Karhu, Menninkäinen ja Peikko. Vierailun teema on ollut aina ajankohtainen ja lapsiryhmän tarpeista nouseva. 

kuvaselite: kolme päiväkotiryhmän aikuista pukeutuneena tarinan hahmoiksi.

Suopursut ovat opettaneet Karhulle hiihdon taitoa ja Peikolle käytöstapoja ja anteeksi sanan käyttöä. Menninkäinen puolestaan on saanut  ohjeita rauhoittumiseen ja kevään riehaannuttaman Karhu ystävän etsimiseen. 

 

 kuvaselite: Peikoksi pukeutunut aikuinen näyttää lapsille paperia, jossa lukee anteeksi.

Metsän hahmot ovat tuoneet tullessaan pieniä tehtäviä lapsille. Lapset ovat päässeet tekemään laavalamppua, maitomaalausta, Karhun keväistä houkutinta, lumen maalausta ja kananmunan muuttamista kumipalloksi .

 

 kuvaselite: Jalallisessa lasissa on vettä ja siinä kelluu kananmuna. Lasi on päydällä ja ympärillä näkyy kahden lapsen käden.

Hahmot järjestivät Suopursuille myös pääsiäisseikkailun metsään. Eikä sovi unohtaa mitä kummallisinta maisteluhetkeä Menninkäisen kanssa, kultakaloja-salaattikastikkeella, leipää-vaahtokarkilla sekä kurkkua-ketsupilla. Siinä oli makunystyröillä ihmettelemistä. Lapset ovat tehtävien kummallisuuksista huolimatta selvinneet tehtävistä mainiosti, karhu löytyi, laava kuohui, värit pakeni maidossa ja muna-kumipallo räjähti. 

 kuvaselite: valkoisillalautasilla pöydällä suolakala keksejä joista osan päällä salaatinkastiketta, leipäpaloja joiden päällä vaahtokarkkeja sekä tuorekurkkupakasia, joisat osan päällä ketsuppia. 

 

 

 

 kuvaselite: Lapset ovat kumartuneet tutkimaan maata, massa keppejä nurmella. Kuvassa näkyvässä kädessä jotakin valkoista.

 

Projekti on tuonut tullessaan myös innon tehdä majoja. Olemme hankkineet köyttä ja pressuja, joista pystymme retkillämme rakentelemaan nopeasti haluamiamme laavuja ja majoja. Suopursujen takapihalle olemme rakentaneet pienen tiipiin tapaisen teltan. Sahasimme sopivan mittaiset puut, joihin kiinnitimme lasten kangasväreillä koristellut lakanakankaat. 


 

 

 

kuvaselite: Pressusta rakennettu katso puoden välissä, maassa musta reppu. 

 

Seikkailumme taiteella kuorrutettuna jatkuu. Aika näyttää mitä kaikkea Suopursut vielä keksivätkin tehdä ja touhuta. Ryhmä on täynnä mitä kekseliäimpiä ja luovimpia lapsia. Siinä on niin sanotusti vain “taivas rajana.” 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveisiä Karhulanvaaralta Suomussalmelta 😉

Valotaidetta Jumpan jälkeen liikuntasalissa kokeilimme valotaiteen tekemistä musiikin tahdissa.   "Muistitsä?"  "Aamutunnelma" Sulaneita lumiveistoksia Olipa lapsista hauskaa, kun toin lunta sankolla sisälle ja sanoin, että nyt saa tehdään lumiveistoksia. "Että täällä sisälläkö?" kommentoi lapset. "Juu,Juu! Käpälät sankkoon ja veistelemään" Aluksi arasteltiin kylmää lunta, mutta kun asia valkeni, johan sakki lämpesi ja alkoi veistelyn touhuun :) Veistosten maalaaminen oli yhtä ihmetyttävää, mutta huisin mukavaa, lopputulemasta puhumattakaan. Erilaista ja kivvaa taiteilupuuhaa :)  Tänks vinkeistä Seikkailutaidekoulu :)

Ristijärven Viskarilaisten aamupäivä kodalla

  Kuvaselite: Lapset istuvat kodan penkeillä. Kuvaselite: Makkaratpaituvat ritilän päällä tulipaikalla. Ristijärven varhaiskasvatuksessa otettiin käyttöön syksyllä 2021 MiniVerso sovittelu. MiniVerso sovittelussa ristiriitatilanteet ymmärretään elämään kuuluviksi ja niiden ratkaisu nähdään oppimistilanteena eikä hankalana ja ikävänä välikohtauksena. Viskariryhmässä on saatu huimia tuloksia ristiriitojen selvittelyllä MiniVerso sovittelun avulla. Siksipä sovittelu-Sammakko kutsui lapset aamupäiväksi retkelle kodalle. Kuvaselite: Kuva kirjeestä ja qr-koodi. Sovittelu-Sammakon kirje luettiin ensiksi. Sovittiin, että aamupalan jälkeen lähdemme etsimään Sovittelu-Sammakon keltaisia QR-koodeja. Aamupala nautittiin nuotion lämmössä, kiireettömästi.  Kuvaselite: Mehukanisterit, termospullo, maitopurkki, rasioissa kolmioleipiä ja kurkkuviipaleita,  Kuvaselite: puussa kiinni keltainen lappu, jossa qr-koodi. Lapset kävelevät lumisessa metsässä polulla, kauempana pois päin puun luota Rasteja e

Suomussalmelta seikkailua ja taiteilua

  Suomussalmen Kanervien vuorohoitoryhmässä on seikkailtu ja taiteiltu pitkin talvea ja kevättä. Alla kuvaterveisiä touhuistamme.   kuvaselite: lumesta tehty pilasi jonka sivuille on maalattu hahmoja punaisella maalilla. Päällä värikkäitä, maitopurkkiin jäädytettyjä jääpalikoita.     Kevättalvella vietimme koko talon yhteistä pihatapahtumaa. Ohjelmassa oli monenlaista puuhaa. Tässä taidonnäyte isoihin lumipilareihin tehdyistä maalauksista. Lasikuutioista sai tehdä rakennelmia.    kuvaselite: Tummalla taustalla valosta kuvattuja kuvioita. Eräänä talvisena pakkaspäivänä teimme valomaalauksia. Se oli lapsille todella mieluista ja onnistuu hyvin pienempienkin kanssa. Valomaalaukset pääsivät myös osaksi kirjaston taidenäyttelyämme.    kuvaselite: Ruudukossa retkellä mahdollisesti nähtäviä asioita, kolme merkitty rastilla. Retkellä kävimme bongaamassa kevään merkkejä. Kevät oli niin aluillaan, että saimme vain kolme bongausta! Tällä viikolla kävimme saman retken uudestaan ja sa