Siirry pääsisältöön

Seikkailutaidetta Huuhkajavaaran päiväkodissa

 

Seikkailutaide mitä se oikein on? Lapset pohtivat kyselyjen avulla mitä kaikkea seikkailuun oikein kuuluu. Tämä kyselyt toimivat meille punaisena lankana jatkossakin. Helmikuun 25. päivä aloittelimme päiväkodin pihalle lumikuutioden tekoa, lapset olivat alkujännityksen jälkeen innolla mukana. Talviloman jälkeen aloitimme lumikuutioiden maalausprojektin. Aurinko alkoi jo ihanasti lämmittää touhukkaita maalareita. Kevään aikana seurasimme myös mitä meidän lumimaalauksille tapahtui.

Maaliskuun aurinkoisena tiistaina suuntasimme metsäretkelle tarkoituksena etsiä lempipaikka, jonka voisi kuvata ja myöhemmin vielä saduttaa. Retki oli antoisa, varsinkin lumeen hyppely ja kuralätäköiden tutkiminen oli hauskaa. Matkalla ratkaisimme myös pulmatehtävän, kun erään lapsen kenkä juuttui lumeen ja saimme tehdä koko ryhmänä työtä sen eteen että saimme kengän pelastettua. Tästä retkestä lapset puhuivat vielä kotonakin, kun lähetimme kuvan kotiin muistoksi.

 Seikkailuprojektin myötä olemme lähteneet tutkimaan enemmän lähiympäristöä. Teimme retken lähileikkipuistoon kevään merkkejä katsellen. Emme unohtaneet lasten mielestä retken tärkeintä kohtaa eli eväiden syöntiä  .Jokainen lapsi sai tehdä itselleen leivän mukaan. Miten hyvältä retkieväät maistuivatkaan leikkien välissä!


kuvaselite: neljä lasta istuu ulkona pöydän ääressä syömässä eväitä.

Bongasimme matkalla myös kevään ensimmäisen perhosen ja seuraavana päivänä piirsimme ötököitä paperille. Miten hienoja taideteoksia syntyikään! Meillä on myös hyönteisbingo, johon merkkailemme luonnossa näkyviä hyönteisiä. Pian lähdemme retkelle taas uudestaan, jokohan muurahaiset ovat heränneet talviunilta? Tällä retkellä lapset esittelivät taitojaan ja otimme kuvan lapsesta hänen toivomassaan paikassa, kuva liitetään äitienpäiväkorttiin. Lapset saavat itse suunnitella kortin.

 Toukokuussa teimme vielä toisen retken leikkipuistoon, bongailimme ötökköbingoon erilaisia hyönteisiä, lapset löysivät matkalta muun muassa yli 50 kastematoa! Leikkipuistossa pelasimme puujumppaa ja aiomme jatkossakin hyödyntää vinkkikortteja retkellämme. 



Kuvaselite: Lapset seisovat jonossa ulkovaatteissa ja huomioliiveissä päiväkodin portilla.

Kesän ja syksyn tullen suuntaamme retkelle lähimetsään ja harjoittelemme majojen tekoa ja leikkiympäristön laajentamista päiväkodin pihalta metsään. Millainen seikkailu siitä syntyykään!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveisiä Karhulanvaaralta Suomussalmelta 😉

Valotaidetta Jumpan jälkeen liikuntasalissa kokeilimme valotaiteen tekemistä musiikin tahdissa.   "Muistitsä?"  "Aamutunnelma" Sulaneita lumiveistoksia Olipa lapsista hauskaa, kun toin lunta sankolla sisälle ja sanoin, että nyt saa tehdään lumiveistoksia. "Että täällä sisälläkö?" kommentoi lapset. "Juu,Juu! Käpälät sankkoon ja veistelemään" Aluksi arasteltiin kylmää lunta, mutta kun asia valkeni, johan sakki lämpesi ja alkoi veistelyn touhuun :) Veistosten maalaaminen oli yhtä ihmetyttävää, mutta huisin mukavaa, lopputulemasta puhumattakaan. Erilaista ja kivvaa taiteilupuuhaa :)  Tänks vinkeistä Seikkailutaidekoulu :)

Ristijärven Viskarilaisten aamupäivä kodalla

  Kuvaselite: Lapset istuvat kodan penkeillä. Kuvaselite: Makkaratpaituvat ritilän päällä tulipaikalla. Ristijärven varhaiskasvatuksessa otettiin käyttöön syksyllä 2021 MiniVerso sovittelu. MiniVerso sovittelussa ristiriitatilanteet ymmärretään elämään kuuluviksi ja niiden ratkaisu nähdään oppimistilanteena eikä hankalana ja ikävänä välikohtauksena. Viskariryhmässä on saatu huimia tuloksia ristiriitojen selvittelyllä MiniVerso sovittelun avulla. Siksipä sovittelu-Sammakko kutsui lapset aamupäiväksi retkelle kodalle. Kuvaselite: Kuva kirjeestä ja qr-koodi. Sovittelu-Sammakon kirje luettiin ensiksi. Sovittiin, että aamupalan jälkeen lähdemme etsimään Sovittelu-Sammakon keltaisia QR-koodeja. Aamupala nautittiin nuotion lämmössä, kiireettömästi.  Kuvaselite: Mehukanisterit, termospullo, maitopurkki, rasioissa kolmioleipiä ja kurkkuviipaleita,  Kuvaselite: puussa kiinni keltainen lappu, jossa qr-koodi. Lapset kävelevät lumisessa metsässä polulla, kauempana pois päin puun luota Rasteja e

Suomussalmelta seikkailua ja taiteilua

  Suomussalmen Kanervien vuorohoitoryhmässä on seikkailtu ja taiteiltu pitkin talvea ja kevättä. Alla kuvaterveisiä touhuistamme.   kuvaselite: lumesta tehty pilasi jonka sivuille on maalattu hahmoja punaisella maalilla. Päällä värikkäitä, maitopurkkiin jäädytettyjä jääpalikoita.     Kevättalvella vietimme koko talon yhteistä pihatapahtumaa. Ohjelmassa oli monenlaista puuhaa. Tässä taidonnäyte isoihin lumipilareihin tehdyistä maalauksista. Lasikuutioista sai tehdä rakennelmia.    kuvaselite: Tummalla taustalla valosta kuvattuja kuvioita. Eräänä talvisena pakkaspäivänä teimme valomaalauksia. Se oli lapsille todella mieluista ja onnistuu hyvin pienempienkin kanssa. Valomaalaukset pääsivät myös osaksi kirjaston taidenäyttelyämme.    kuvaselite: Ruudukossa retkellä mahdollisesti nähtäviä asioita, kolme merkitty rastilla. Retkellä kävimme bongaamassa kevään merkkejä. Kevät oli niin aluillaan, että saimme vain kolme bongausta! Tällä viikolla kävimme saman retken uudestaan ja sa