Siirry pääsisältöön

Ristijärveltä Hankisen perheen luminen toive

Päiväkoti Saukonsilmussa Ristijärvellä kummasteltiin erikoista postia, mikä saapui eräänä maanantai aamuna. Kirje oli monisivuinen ja arvoituksellinen. Hyvin pian selvisi, että lumiukkoperhe Hankinen oli kirjeen lähettänyt. Hankisen perheeseen kuului Herra ja Rouva Hankinen ja lumiukkolapset Nietos ja Nuoska. Hankisen perhe toivoi lapsilta apua. Heiltä puuttui rauhallinen lomanviettopaikka ja he pyysivät lapsilta rakennusapua. Kirje innoitti lapset lumirakenteluun. Kirjeen lukemisen jälkeen lähdettiin ulos ”Lapiot heilumaan”- huutojen säestyksellä!

 

Kuvaselite: Vihreällä pohjalla kolem erikokoista valkoista ympytää, musta knallihattu, oranssi kolmio ja mustia pisteitä sekä teksti " On heillä muoto pyöreä ja pullea. Nappeja heillä on monta. Päässä keikkuu musta hattu. Tummat silmät sikkurassa he talviajan seisovat."

Lapiot ja kolat olivat kovassa käytössä. Lumiukkojen lomanviettopaikkaa rakennettiin useana päivänä. Rakentamisen ohessa hahmoteltiin samalla aluetta ja sitä mitä missäkin pihan kohdassa voisi olla. Lapset rakensivat huoneita, lumieläimiä yms.

 

Kuvaselite: Lapset tekevät lumitöitä lumisella päiväkodin pihalla.

 Sitten ilma muuttui ja lumirakentelu ei onnistunut, koska pakkanen teki tepposen ja kovetti lumen. Homma jätettiin hautumaan joksikin aikaa ja käytiin välillä hiihtelemässä aurinkoisessa pakkassäässä. Sisähommina lapset kuitenkin jatkoivat seikkailua ja piirsivät lumiukoille tietokoneita, kukkamaljakon, kahvipannun yms. Piirustukset laminoitiin, jotta ne olisivat ulkona lumileikeissä käytettävissä.

Kun huomattavissa oli lasten mielenkiinnon ja ideoiden lopahtaminen, tarjosi aikuinen uuden näkökulman asiaan. ”Entäpä jos maalataan lumiukoille taulu?” Lapset innostuivat kovasti. Yhdessä viriteltiin lakana aitaan kiinni ja alettiin maalaamaan. Kaikki innostuivat kovasti. Innokkaita taiteilijoita oli ruuhkaksi asti. Maalaaminen oli ihanaa ja lopputulos todella kaunis! Olemme saaneet siitä ohikulkijoilta kiitosta!

 

 

 Kuvaselite: Aikuinen ja lapset ripustavat päiväkodin pihan verkkoaitaan valkoisen kankaan. Lapset maalaavat kankaalle.

Sitten tulikin oikea ihana kevätsää. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja lämmitti lumirakentelijoita. Pääsimme kunnolla rakentamaan lumimajaa. Muovikorit olivat lumitiilien muottina ja aikuisen avustuksella saatiin korkea lumitalo aikaiseksi. Kolme seinää nousi rivakkaa vauhtia ylös. Tämä vaihe oli lapsista myös todella mieluisa, kädenjälki tuli nopeasti näkyviin.

 

Kuvaselite: Lumesta valmistetaan lumitiiliä pakkaamalla lapiolla lunta laatikkoon. Lumitiilet kasataan päällekkäin seinäksi.

kuvaselite: Lumitiilistä kasattu seinä ja lumilinna. Taustalla näkyy lasten aidalla olevalle kankaalle maalattu maalaus.

 Aikuisten ajatuksena oli, että hallaharsosta majaan olisi tehty lasten kanssa katto. Hallaharson laittaminen jäi haaveeksi sillä, sillä aurinko porotti päivän aikana niin, että maja oli sulanut lumikasaksi iltapäivään mennessä. Lapset selvisivät pettymyksestä hienosti (aikuiset eivät!) mutta kiinnostus Hankisten perheen lomanviettopaikan suhteen myös lopahti ja nurkkajuurten lumettomat kohdat sekä sulanut asfaltti vetivät puoleensa ”kevätpuuhiin”.

Perhe Hankinen oli kuitenkin huomannut lasten vaivannäön. Eräänä päivänä lasten odotellessa lounaan alkamista vilahti ikkunan takana jotain valkoista. Lumiukko tuli korin kanssa hiippailemaan päiväkodin pihaan. Jännitys oli käsin kosketeltavaa. Rouva Hankinen kävi ihastelemassa päiväkodin pihalla lasten maalaamaa taulua ja toi lapsille korillisen pääsiäisyllätyksiä!

Rouva Hankisen käynnin jälkeen isommat lapset pohtivat pitkään kuka lumiukko oikeasti oli? Pienet olivat sitä mieltä, että se oli ehdottomasti oikea lumiukko, koska sillä oli porkkana nenä!

 

Video: Rouva Hankisen vierailu 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terveisiä Karhulanvaaralta Suomussalmelta 😉

Valotaidetta Jumpan jälkeen liikuntasalissa kokeilimme valotaiteen tekemistä musiikin tahdissa.   "Muistitsä?"  "Aamutunnelma" Sulaneita lumiveistoksia Olipa lapsista hauskaa, kun toin lunta sankolla sisälle ja sanoin, että nyt saa tehdään lumiveistoksia. "Että täällä sisälläkö?" kommentoi lapset. "Juu,Juu! Käpälät sankkoon ja veistelemään" Aluksi arasteltiin kylmää lunta, mutta kun asia valkeni, johan sakki lämpesi ja alkoi veistelyn touhuun :) Veistosten maalaaminen oli yhtä ihmetyttävää, mutta huisin mukavaa, lopputulemasta puhumattakaan. Erilaista ja kivvaa taiteilupuuhaa :)  Tänks vinkeistä Seikkailutaidekoulu :)

Ristijärven Viskarilaisten aamupäivä kodalla

  Kuvaselite: Lapset istuvat kodan penkeillä. Kuvaselite: Makkaratpaituvat ritilän päällä tulipaikalla. Ristijärven varhaiskasvatuksessa otettiin käyttöön syksyllä 2021 MiniVerso sovittelu. MiniVerso sovittelussa ristiriitatilanteet ymmärretään elämään kuuluviksi ja niiden ratkaisu nähdään oppimistilanteena eikä hankalana ja ikävänä välikohtauksena. Viskariryhmässä on saatu huimia tuloksia ristiriitojen selvittelyllä MiniVerso sovittelun avulla. Siksipä sovittelu-Sammakko kutsui lapset aamupäiväksi retkelle kodalle. Kuvaselite: Kuva kirjeestä ja qr-koodi. Sovittelu-Sammakon kirje luettiin ensiksi. Sovittiin, että aamupalan jälkeen lähdemme etsimään Sovittelu-Sammakon keltaisia QR-koodeja. Aamupala nautittiin nuotion lämmössä, kiireettömästi.  Kuvaselite: Mehukanisterit, termospullo, maitopurkki, rasioissa kolmioleipiä ja kurkkuviipaleita,  Kuvaselite: puussa kiinni keltainen lappu, jossa qr-koodi. Lapset kävelevät lumisessa metsässä polulla, kauempana pois päin puun luota Rasteja e

Suomussalmelta seikkailua ja taiteilua

  Suomussalmen Kanervien vuorohoitoryhmässä on seikkailtu ja taiteiltu pitkin talvea ja kevättä. Alla kuvaterveisiä touhuistamme.   kuvaselite: lumesta tehty pilasi jonka sivuille on maalattu hahmoja punaisella maalilla. Päällä värikkäitä, maitopurkkiin jäädytettyjä jääpalikoita.     Kevättalvella vietimme koko talon yhteistä pihatapahtumaa. Ohjelmassa oli monenlaista puuhaa. Tässä taidonnäyte isoihin lumipilareihin tehdyistä maalauksista. Lasikuutioista sai tehdä rakennelmia.    kuvaselite: Tummalla taustalla valosta kuvattuja kuvioita. Eräänä talvisena pakkaspäivänä teimme valomaalauksia. Se oli lapsille todella mieluista ja onnistuu hyvin pienempienkin kanssa. Valomaalaukset pääsivät myös osaksi kirjaston taidenäyttelyämme.    kuvaselite: Ruudukossa retkellä mahdollisesti nähtäviä asioita, kolme merkitty rastilla. Retkellä kävimme bongaamassa kevään merkkejä. Kevät oli niin aluillaan, että saimme vain kolme bongausta! Tällä viikolla kävimme saman retken uudestaan ja sa